АЛЕРГИЈА НА СУНЦЕ-ПРИПРЕМИТЕ СЕ НА ВРЕМЕ

Aлергија на сунце најчешће се јавља када се прво излагање сунцу након зиме  на деловима тела који нису заштићени одећом (лице, врат, руке).

У случају алергије на сунце, као и у случају других врста алергија, нема реакције са алергеном, већ само имунолошка реакција на промене које се дешавају на кожи након сунчања.

Алергија на сунце доводи до промена на кожи изазваних утицајем УВ светлости . Појава малих пликова, брадавица, кожа је врло црвена, храпава, затегнута, сврбеж и ствара неугодан осећај.
Ови симптоми се јављају неколико сати након сунчања и могу трајати од неколико дана до неколико недеља.

Све више и више људи пати од ове врсте алергије, што је око 20% укупне популације. Многи људи не знају да имају алергију јер свој благи облик ове болести сматрају нормалном реакцијом коже на сунце („мало сам изгорела“).

Постоје разне врсте алергија на сунце:

Фотоалергијска реакција је успорена имунолошка реакција. Алергени долазе у кожу и стварају фотоергични контактни екцем. Понекад лекови могу бити узрок ове врсте алергије (Довицин).

Фототоксична реакција настаје директним контактом са фотосензибилисаним супстанцама и истодобним излагањем сунчевим зрацима. На пример. контакт са биљкама које садрже псорален (лимун) и сунчање.

Идиопатска светлосна дерматоза: постоје две врсте: полиморфна светлосна дерматоза: честа хронична реакција неподношљивости светлости изазвана УВА зрацима (осип изгледа као убод инсекта) и веома ретка соларна уртикарија.
Ако се ради о хроничној болести, дерматолог може да спроведе фототерапију (пре сунчаног дана) како би припремио кожу за сунце.

Приправци са бета-каротеном, који би требало узимати у рано пролеће, припремају кожу изнутра на сунце и тако спречавају или ублажавају јаке реакције коже на сунце.
Код јаког свраба и јаке алергије, за ублажавање симптома могу се користити акутни антихистаминици (али не и лечење саме болести).

Савети: алергија на сунце

Негујте кожу препаратима који одговарају вашем типу коже. Њега треба да буде једнако „лакша“ као спреј или гел. Преурањене креме не допуштају кожи да дише, па симптоми могу погоршати.

Приликом одабира заштите од сунца потребан је фотостабилни УВ филтер са јаким УВ зрачењем, јер су они разлог за формирање 75% алергија на сунце.

Обавезно посетите дерматолога и не излажите га сунцу, нарочито између 11 и 17 сати.
Одећа треба бити од природних материјала, лагана и по могућности покривати што већи број тела, не заборавите да мазање непокривених делова тела ставите капу и на главу.

Извор:www.healtyliving365.us

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *